Fiskevårdsprojektet Tjörnarpssjön

Tjörnarps fiskevårdsförening har införskaffat ett antal större fiskevårdsryssjor som kommer att ligga i sjön från och med hösten 2014. Målet med dessa är att förbättra vattenkvaliteten och fisket i sjön, framförallt genom att skapa bättre förutsättningar för rovfisk så som gädda och stor abborre. I nuläget består fisksamhället till största delen av braxen och mört. Dessa äter djurplankton och rör upp bottensediment vilket bidrar till att göra vattnet grumligt, ökar näringsnivåerna och skapar algblomningar som i värsta fall kan vara giftiga. Genom att minska antalet braxen och mört blir vattnet klarare vilket gynnar gädda och abborre som jagar med hjälp av synen. Dessutom blir det mer mat åt unga rovfiskar vilka kan växa snabbare och vi får ett bestånd av större abborre istället för tusenbröder. Ryssjorna är gjorda för att fånga vitfisk, så som braxen och mört. Skulle gädda, gös samt större abborre råka gå in i ryssjorna släpps dem tillbaka så fort som möjligt med minsta möjliga hantering. En del av den vitfisk som tas upp kommer bland annat bli mat åt storkar i ett projekt för att få tillbaks storken till den skånska faunan (www.storkprojektet.se).  Genom att vi återställer balansen i sjön och skapar bra förutsättningar hoppas vi att projektet även leder till att kräftorna klarar sig bättre i sjön och vi kan ha ett kräftfiske i framtiden.  

För er som är ute och vistas på sjön gäller det att hålla avstånd och inte röra/störa fisket med dessa ryssjor. Vi kommer att ha god uppsikt över ryssjorna men är även tacksamma om ni som är ute runt sjön kan hjälpa till om ni ser något. Vi som arbetar med detta kommer att använda en grön båt samt kommer minst en av oss att ha orangea kläder som det står FVOF på. Skulle ni mot förmodan se något som inte verkar som det ska hör då genast av er till:
Fisketillsyningsmannen Östen 0731-828 666

Styrelsen Tjörnarpssjöns FVOF

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln